0

Т ърсачи на метеорити се очаква да залеят страната, след като с блясък и гръм метеор шашна България и Румъния.

Явлението бе усетено и чуто от хиляди граждани у нас в 21:49 ч. във вторник вечерта. То е продължило около 6 секунди и е било заснето от множество охранителни камери.

В интернет се завъртя и атрактивен клип на падащата звезда, заснет от орнитоложка камера, следяща щъркелово гнездо. На видеата се вижда как в един момент в небето се появява силно осветена точка, която се движи в посока земята. Светлината става все по-силна, миг по-късно лумва във взрив, разделя се на множество по-малки отблясъци и след това изчезва.

ФИЗИК ОТ БАН ПОТВЪРДИ: Небето ни озарено от ярък метеор (ВИДЕО)

Тътен

Светлината от навлизащия в земната атмосфера обект е видяна в широк диапазон над България и Румъния. За гръм и тътен обаче в интернет и на тел. 112 сигнализираха предимно изплашени жители на Видинско и Монтанско.

„Звукът беше невероятно силен. Имаше и светлина“, „В Козлодуй го видяхме много ясно. Мислех, че е светкавица“, „Във Видин чухме много силен тътен. Като че се разтресе земята...“, „По здрач над мен в село Бързина, общ. Хайредин, се чу гръм и светна като бял ден. Като ракета...“, бяха само част от хилядите коментари на потребители в социалните мрежи. Мнозина от тях са се изплашили да не би гърмът да е от отклонена от войната в Украйна ракета. Във връзка с това от ОДМВР-Видин успокоиха, че не се касае за инцидент и няма пожар или взрив. „Няма пострадали. Става дума за природно явление“, заяви шефът ОДМВР ком. Петър Коцин. 

Търсачи

„Със сигурност вече ловци на метеорити от цял свят търсят информация за ъгъла на навлизане в атмосферата и скоростта на метеора с цел да се впуснат в търсене на отломки по земята“, коментира за „Телеграф“ председателят на Българското метеоритно общество Георги Пенев. Според него при навлизането си в атмосферата космическият обект е бил с около 150 кг маса и големина колкото хладилник. Той е бил видян и заснет в т.нар. гореща част от траекторията си, когато заради триенето с въздуха се запалва. Това се случва на 150-120 км височина. Именно тогава метеорът се е разпаднал на множество отломки, много от които според експерта със сигурност са достигнали земята.

„Светлината е толкова ярка, че няма как да е изгорял изцяло“, сигурен е Пенев. Според него, ако парчета паднат в град, е можело да има счупени керемиди, съборени покриви или повредени автомобили. Такава отломка също сериозно би наранила човек, до степен да го убие. Шансът обаче е изключително малък, тъй като това са изключително редки явления. Последният паднал у нас метеорит е от 1966 г., като късове от него са открити във Великотърновско.

И Румъния потвърди за метеора (ВИДЕО)

От NOVA съобщиха, че следотърсачи вече дори са тръгнали да обикалят Северозападна България в търсене на отломки. Много от участниците в Асоциацията на търсачите на отломки от метеори се обадили на Кирил Стаменов, председател на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити, за да кажат, че тръгват на експедиция и ще търсят следи.

Въпреки скептицизма си, той носи в раницата си магнит, с чиято помощ се надява да разпознае дали находката е със земен или с космически произход. Заради естеството на метеорните парчета, най-добре е да се търсят с метал-детектор.

Според Стаменов в някои хондрити може да има и диаманти.