0

Г отова е експертизата за взрива до колата на бившия главен прокурор Иван Гешев. Това обяви пред БНР заместник- градският прокурор и говорител Христо Кръстев.

След множество изследвания и експериметнални взривове станало ясно, че взривното вещество е нитропента, което се е намирало в самоделно взривно вещество, изготвено, за да се задейства по електрически способ. На базата на извършения оглед на местопроизшествието на 1 май тази година вещите лица са казали, че по размерите на епицентъра на взрива и поразяващото действие на сачмите, се установява, че масата на взривното вещество е най-вероятно около 2,5 кг. Експертизата не е отговорила на въпроса обаче дали то би могло да взриви бронираната кола, в която Гешев се возеше. Затова след комплексната химикотехническа експертиза ще се прави компютърно моделиране. 

СЛЕД ПРОТИВОРЕЧИВИТЕ ДАННИ: Прокуратурата спира да дава информация за атаката срещу Гешев

Към момента няма лице, което да е заподозряно както като извършител на взрива, така и като поръчител, посочи Кръстев. Той увери, че по това досъдебно производство се работи по всяка възможна версия, като не е изключена и версията за инсценировка. 

Относно разследването на убийството на бизнесмена Алексей Петров заместник - градският прокурор заяви, че все още не са успели да отключат телефона му, "това затрудни нашите експерти". Затова те са се обърнали към ФБР за помощ. "Имаме уверението, че ще направят всичко възможно и ще може да се проследи кореспонденцията, която би могла да ни помогне", посочи той. По думите му и по този случай се работи по всички версии. 

ПОСЛЕДНО СБОГОМ! Погребват Алексей Петров