0

О тново усложнена обстановка и наводнени къщи заради проливния дъжд в Северозападна България. На места е обявено частично бедствено положение, предаде БНТ.

В Криводол, в селата Осен и Галатин обстановката е сериозна. Там има около 20 наводнени къщи, някои хора са били изнасяни на ръце от домовете си. Чака се тежка техника, за да отводнява.

"След поройните дъждове, които се изляха тази нощ над двете села, има наводнени къщи и мазета. Хората бедстват. Това нямаше да се случи, ако бяха одобрени проектите, които общината има и е внесла за изпълнение", съобщи кметът на общината Христо Доков, цитиран от местния в. "Конкурент".

Заповедта му става факт само няколко дни, след като местната власт отмени частичното бедствено положение за Криводол и няколко околни села, засегнати при предишните бури. 

Кметът на село Нивянин пък каза, че цяла нощ се отводнявали къщи.

Нови наводнения и поражения има и в няколко населени места в Монтанско. Има данни за участъци, залети от придошли реки, съобщи BulNews.

Река излезе от коритото си в Мала Кутловица, област Монтана и заля пътя за селото. В село Доктор Йосифово има залети имоти. Река Шугла е излязла от коритото си и в Долно Белотинци.

В Столична община също са получили сигнали за наводнени дворове, мазета и завирявания. Аварийните екипи са работили на пет места на територията на районите "Нови Искър" и "Красно село".

Аварийните екипи извършват обходи на терен с цел превенция. Следи се състоянието на реките и язовирите на територията на Столична община. Реките текът в коритата си, няма опасност от разливи. Контролирано се изпускат общински язовири, допълват от столичната администрация.

Днес прогнозата е за купесто-дъждовна облачност. На много места, главно в следобедните часове, ще има интензивни валежи от дъжд, гръмотевични бури и остава с висока вероятност за градушки. В 10 области в Северна България е обявено предупреждение от първа степен - код жълто за значителни количества.