0

М инистерството на образованието и науката публикува верните отговори от изпита по български език и литература след 7-и и 10-и клас. Над 117 000 ученици се явиха на изпита днес, който е и вход за гимназиите за седмокласниците, а десетокласниците от обединените училища чрез него могат да продължат в 11-и и 12-и клас.

Вижте отговорите на матурата по БЕЛ за 7 клас ВИЖТЕ ТУК

Седмокласниците работиха по Вариант 2, който беше изтеглен в Просветното министерство тази сутрин. Учениците решаваха тест от 25 въпроса и писаха преразказ върху неизчувана творба - "Ева, която расте и се смалява" на Иванка Могилска. Разказът е написан специално за банката с неизучавани произведения, която се използва за националното външно оценяване в 7-и клас.

С история за учител и неговите ученици, които намират уникална находка, бяха свързани езиковите задачи и тези за четене с разбиране. Предпоследната 25-a задача изискваше с няколко изречения учениците да обяснят какво внушават стихове от одата "Опълченците на Шипка" на Иван Вазов.

МАТУРИ 2023: Кое произведение се падна на седмокласниците?

Десетокласниците работиха върху три текста - за дебатите, за Дуранкулак и върху откъс от повестта "Гераците" на Елин Пелин. Последната задача беше да напишат резюме на текста за Дуранкулак, пише БНТ. 

Отговорите на матурата за 10 клас - ВИЖТЕ ТУК