0

Г ЕРБ иска руските реактори за АЕЦ “Белене” да бъдат продадени на Украйна, а със средствата да се изгради мощност на Уистингхаус в АЕЦ “Козлодуй”. Идеята бе анонсирана от депутата Делян Добрев, който уточни, че предложението на партията ще бъде разгледано по-късно от енергийната комисия. 

“Централа няма, но по време на тройната коалиция са поръчани два реактора - четири парогенератора, две циркулационни помпи. Проектът беше спрян през проектът бе спрян през 2012 г., но руснаците бях произвели оборудването и отидохме на арбитраж. Арбитражът каза, че трябва да си го платим и да си го вземе и ние си го платихме и си го взехме - около 1,2 милиарда лева. Централа няма, но това оборудване вече три-четири години стои на площадката на Белене и ние го съхраняваме”, припомни Делян Добрев, като уточни, че с началото на войната в Украйна и последвалите санкции подобно оборудване може да бъде инсталирано само от руснаци. 

Според него подобно оборудване може да бъде реализирано от Украйна, защото там има построена централа, в която два блока са построени на 80% и единственото, което им липсва са двата реактора и циркулационните помпи, с които ние разполагаме. 

“Те са единствения купувач на подобно оборудване”, категоричен бе Добрев. Той изрази мнение, че средствата от продажбата на реакторите биха могли да се използват за строежа на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй” с модерни реактори на Уистингхаус, като цената не трябва да бъде по-ниска от тази, която България е платила. 

Делян Добрев уточни, че продажбата на руските реактори няма връзка с евентуално посещение на украинския президент Володимир Зеленски. 

От ГЕРБ обвиниха коалиционните си партньори от ПП-ДБ, че са откраднали идеята им за продажба на оборудването на АЕЦ “Белене” и са я представили като своя.