0

О бщо 230 млн. лв. могат да се отделят за компенсация на земеделците заради войната в Украйна. 150 млн. от тях са за плодове, зеленчуци, за животновъди и др. чувствителни сектори, а за зърнопроизводителите - около 80 млн. лв.

Това стана ясно от отговорите на министъра на земеделието Кирил Вътев по време на блицконтрол в Комисията по земеделие в Народното събрание вчера. Той и екипът му подробно обясниха откъде ще вземат парите.

Претенции

За първи път чувам, че някой смята да вземе пари от предвидените за свиневъдство и птицевъдство държавни помощи, за да ги даде на протестиращите. Така отговори Вътев на въпроса на Ивайло Гълъбов, шеф на Асоциацията на птицевъдите. Гълъбов  каза, че секторът в момента е заплашен от внос на птиче месо и яйца от Украйна, защото потреблението в страната е намаляло заради войната. Вече 20% от яйцата на нашия пазар са украински, заяви браншовикът пред “Телеграф”. Производителите на свине и птици също би трябвало да получат помощ заради Украйна, но ако това е невъзможно, да се спре вносът оттам, ако са достигнати определени количества, предложи Гълъбов.

В 18 ч. вчера започна среща при премиера със стопаните, но до редакционното приключване на броя резултатите не бяха ясни.

Заради протестите на земеделци в цяла Европа, включително и в България, темите с подпомагането, вноса и части от Зелената сделка ще бъдат предмет на обсъждане на следващия Съвет на министрите в Брюксел.

ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ: Тежка техника ще пристигне и в София

Протести

Протестите на земеделските производители продължиха и вчера за втори пореден ден. Този път времето им бе увеличено с един час и блокадите бяха между 10 и 13 часа. За час беше спряно движението на кръговото кръстовище  при ГКПП "Дунав мост" край Русе. Недоволните стопани изляха на пътя цистерна със сурово мляко.

Земеделци блокираха и пътния възел северно от Хасково, на който се пресичат шосетата Русе - Маказа и Пловдив - Свиленград. Председателят на Сдружението на зърнопроизводителите в Хасково Станислав Стоянов обяви, че митингуващите са повече и протестът се удължава на три часа.

Със земеделска техника бе блокирана връзката с автомагистрала "Тракия" на главния път между градовете Камено и Българово. Земеделски производители затвориха с тежка селскостопанска техника трите подхода за магистрала „Тракия“ край Ямбол. През блокадите се пропускаха само линейки и пожарни.