0

З емеделските протести, които днес започнаха с двучасови блокади на ключови пътища, ще се разширяват през следващите дни като могат да стигнат и до София.  Това заяви за БНР Костадин Костадинов от Българската аграрна камара, една от протестиращите браншови организации на земеделци.

Демонстрациите стартираха, след като земеделците отхвърлиха предложението на правителството за финансова помощ за онези, които докажат, че са били на загуба през 2023 г.

Фермерите се присъединяват към протестите на зърнопроизводителите и искат оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев, съобщиха от Българския фермерски съюз.

Над 100 земеделски производители от Пазарджишка област излязоха на протест. Те затвориха главния път към автомагистрала "Тракия" до разклона за село Сарая с тежкотоварна земеделска техника.

В недоволството се включиха зърнопроизводители, оранжерийни производители, пчелари и земеделци отглеждащи тютюн. Земеделците от Пазарджишко се заканиха, че блокадите ще продължат и през следващите три дни, ако исканията им не бъдат чути, когато отново ще затворят подстъпа към АМ "Тракия".

Фермерите блокираха с тежката си техника международния път Е-79 край Дупница. Над 100 души и 30 машини блокираха за два часа главния път София - Варна край великотърновското село Шереметя.

Земеделски производители от Русенско блокираха за 2 часа три възлови кръстовища в областта. Кръговото преди граничния пункт "Дунав мост" беше обсадено от земеделска техника, а полицейски екипи отбиваха движението.

Планът им е протестните действия да продължат и през следващите дни като всеки ден блокадата на пътя да бъде удължавана с един час.