0

Д емонтираните бронзови фигури от монумента "Паметник на съветската армия" са поставени буквално в калта на поляна в софийското село Лозен, съобщава БГНЕС. Елементите му не са прибрани в халетата предвидени за целта. 

МОЧА ОТИДЕ НА СКЛАД: Нарязаните фигури отпътуваха при засилена охрана! (СНИМКИ)

От документи, разпространени по-рано днес от областната администрация на София става ясно, че е назначена специална охрана на частите, въпреки че в халетата не се вижда такава. 

БГНЕС

В плана за демонтажа на паметника бе предвидено всяка от фигурите да се разчлени на две части от кръста нагоре - половината на торса и главата и другата половина, всяка от които е около 4-5 тона. Запълнените с бетон крака също бяха разделени от кръста надолу и демонтирани поотделно. 

ИЗПЛУВАХА НОВИ ФАКТИ: Статуите от МОЧА подготвени за сметището във Враждебна!

След две разпореждания на Административния съд - София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа - още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок, посочват от областната администрация. От администрацията допълват, че спазват стриктно закона. Паралелно това започва изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите. 

БГНЕС