0

С ветият Синод се събира на извънредно заседание след смъртта на патриарх Неофит. На него се очаква да бъде избран временен настоятел на Софийската митрополия до избора на нов духовен водач. 

СМЪРТТА НА НЕОФИТ: Каква е процедурата след кончината на патриарха?

Трябва да стане ясно и кога ще бъде денят на траур, който ще бъде обявен в деня, определен за поклонение пред Негово светейшество. Погребението вероятно ще се извърши в Троянския манастир, но все още нищо не е съобщено официално.

Третият поред патриарх на България – Неофит почина на 78-годишна възраст от многоорганна недостатъчност. Тъжната вест обяви Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний. Според съобщението на Българската патриаршия Патриарх Неофит е издъхнал в 22 часа и 22 минути във Военно-медицинската академия. Той беше настанен във ВМА с белодробно заболяване края на ноември 2023-а година. 

СМЪРТТА НА ПАТРИАРХА: Президентът с първи думи след кончината на Неофит!

Първият викарий на патриарх Неофит епископ Поликарп заяви, че за кончината им било съобщено от ген. Мутафчийски, след това Светият синод и Софийската света митрополия разпоредиха действията, за да може опелото на Негово Светейшество да бъде подготвено. 

„Това, което мога да кажа за Негово Светейшество е малко, в сравнение на това, което душата ми и сърцето ми изпитва към него. Той беше забележителен духовник, човек и отец. Той даде много на всички, които бяхме около него”, посочи той.

„Той беше харизматичен човек. Много благ, винаги много усмихнат. Познавам патриарх Неофит от 1991 година, когато беше ректор на Духовната академия, а след това и пръв декан на Богословския факултет. Тогава бях студент първа година. Бях впечатлен от харизмата му, от начина, по който се изразяваше и отношението му към всеки един от нас, което се запази до края”. Това сподели в ефира на „Здравей, България” отец Силвестър Янакиев за личните си срещи с покойния български духовен водач Неофит.

Епископ Тихон също се сбогува с патриарх Неофит: „Бог да прости Негово Светейшество. Той не е само един спомен, беше един безкрайно скромен човек. Това, което ме поразяваше в него беше желанието му за хармония в музиката и живота. Нещо, което обикновено духовниците губят с времето”, посочи той.

„Познаваме се от 1959 г. Тогава започнахме първия клас на Софийската духовна семинария. Там бяхме съученици шест години”, каза епископът.

„Това, което никога не сте предполагали е, че този благ старец имаше едно безкрайно чувство за хумор. Толкова пъти съм се смял с него. Обичаше да разказва всякакви случки по много интересен начин”, сподели епископ Тихон.

Българският патриарх Неофит преминава през много важен път в живота си. Първо приемането на монашество, след това духовната връзка с починалия патриарх Максим. Преминава през всички длъжности – протосингъл на Софийска митрополия, викарий на Софийския митрополит, главен секретар на Светия синод, председател на църковното настоятелство на храм-паметник „Св. Александър Невски”. Това заяви варненският и великопреславски митрополит Йоан.