0

П атриарх Неофит почина след дълго боледуване в ВМА, научи "Телеграф".

Негово светейшество беше на 78 години. Българският патриарх беше приет в болница в края на ноември миналата година заради белодробно заболяване.

От Българската патриаршия пуснаха официално съобщение за кончината на Негово Светейшество: Боголюбиви братя и сестри, на 13.03. 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния  Български патриарх Кирил.

Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва ведно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – в селенията на праведните и го настани сред избраните отдясно, където с небесните воинства да възпява във вечността с приятен глас Бога.

Изразяваме благодарност към ръководството на Военномедицинска академия – София в лицето на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., на чл.-кор. проф. д-р Николай Петров, д.м.н., началник на катедрa „Анестезиология и интензивно лечение“, на лекарите и медицинския персонал в интензивното отделение, за старанието и грижите, които положиха за Светейшия патриарх.

Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на Светейшия наш отец Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски!

Бог да го прости! Царство му небесно!

Кой беше патриарх Неофит

Негово Светейшество се ражда в скромно семейство на силно вярващи хора. Светското му име е Симеон Димитров. Заедно с брат си Димитър се черкували в столичната църква „Св. Неделя”, въпреки атеистичния режим, който ограничаваше посещенията в храма. 14-годишен постъпва в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, а след това продължава в Духовната академия „Св. Климент Охридски”. Голямата му любов е църковното пеене, което специализира в Москва.

30-годишен приема монашество в Троянския манастир с името Неофит. 10 години по-късно става втори викарий на Софийския митрополит и патриарх български - Максим. В църковните среди, още преди да бъде митрополит, Неофит е определян за човек с остър ум и благ характер. Уменията му в дипломацията са забелязани в Църквата. През годините Неофит е диригент на Софийския свещенически хор, ректор на Духовната академия и главен секретар на Светия Синод по време на разкола в Църквата. В тези години той изиграва важна роля в преговорите за освобождението на окупираната Синодална палата.

През 1994 г. е избран за доростолски и червенски митрополит, а през 2001 г. епархията е разделена и така Неофит става русенски владика. След кончината на патриарх Максим, на 10 ноември 2012 г. в тайно гласуване Неофит получава само един глас за това да бъде наместник-председател на Българската православна църква. 4 месеца по-късно - на 24 февруари 2013 г., е избран за патриарх на Българската православна църква с 90 гласа срещу 47 за митрополит Гавриил Ловчански.

През годините патриархът утвърди образа си на духовник, който почита традициите на Църквата. През юни 2016 г. Българската православна църква отказа участие във Всеправославния събор в Крит заради съмнения в икуменизъм, т.е. сливане в едно на всички християнски Църкви. Затова и българския патриарх категорично отказа да участва в съвместна служба с римския папа при неговото посещение в България през 2019 г. Двамата все пак се срещнаха и размениха подаръци, но в Синодалната палата.

Историческо беше и решението, което Светият Синод взе през 2022 г. - да признае Македонската православна църква. Това стана пет години, след като Македонската църква заяви, че признава Българската за своя църква-майка.

В последните години патриарх Неофит участва само в най-важните църковни служби и живееше заобиколен от изключително тесен кръг от хора. Неколкократно той беше приеман в болница с различния оплаквания. Място за уединение и най-любим негов манастир до последно остана Троянската света обител. Там той празнуваше своите рождени дни, но винаги отказваше да получава подаръци. Призоваваше за дарения към бедните и слабите.

СМЪРТТА НА ПАТРИАРХА: Президентът с първи думи след кончината на Неофит!

БОЙКО БОРИСОВ: Бог да прости Негово Светейшество патриарх Неофит!

МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ: Бог да прости Негово Светейшество патриарх Неофит!

ДЕНКОВ: С дълбока скръб изпращаме в небесния му път патриарх Неофит!

Мария Габриел за кончината на Неофит: Ще помним завета му за постигане на единство, за живот във вяра и благочестие. Поклон!

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: Патриарх Неофит беше изключителна духовна личност!

Пеевски след новината за смъртта на патриарха: Неговата доброта, милосърдие и призивите му за човеколюбие няма да бъдат забравени от миряните

КИРИЛ ПЕТКОВ: Негово Светейшество Неофит беше сред малцината обединяващи духовни фигури!

Лидерът на "Възраждане" след кончината на Неофит: Бог да прости пастира на българския народ, и поклон пред паметта на един от стълбовете на православната ни вяра