0

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не е постъпвал сигнал за нередности, свързани с финансови злоупотреби, при изграждането на тунел "Железница" на АМ "Струма". По данни на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) такъв не е постъпвал и при тях, съобщиха от ведомството.

В понеделник Европейската прокуратура съобщи, че е разпоредила претърсване в шест български фирми и в частни имоти, свързани със строителството на тунела. Претърсванията целят събиране на доказателства по съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, се посочва в съобщението.

Европрокуратурата се зарови в тунела "Железница"!

Тунел "Железница" е изграден от Консорциум "АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018", в който участват: "ДЖИ ПИ ГРУП" АД, "ГЛОБАЛ КЪНСТРЪКШЪН" ООД и "ВИА ПЛАН" ЕООД. Стойността на договора е 215 362 525,40 лв. без ДДС. Строителният надзор е на "План Инвест Железница" ДЗЗД. В обединението участват: "ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ", "ИНФРА ПРОЕКТ КОНСУЛТ" ЕООД, "Аскос 03" ЕООД, "СЪРЧ КОРПОРЕЙШЪН СРЛ". Стойността на договора е 3 994 440 лв. без ДДС.

Също вчера от  "Джи Пи Груп" АД съобщиха, че компанията не е обект на разследване.

От регионалното министерство посочиха във вторник, че се противопоставят на "тиражираните неверни факти и внушения за липса на информация за изграждането на АМ "Струма" Лот 3.1, обособена позиция № 2 – тунел "Железница" и предоставиха пълна справка за всички плащания по реализацията на обекта, която е за периода 1 март 2019 г. - 22 декември 2023 г., когато начело на министерството в различни периоди са били петима министри от различни правителства. От общата стойност - 258,4 млн. лева с ДДС, най-много средства са платени в периода 1 март 2019 г. - 9 април 2021 г. - 154,8 млн. лева, а най-малко - 5,3 млн. лева, в периода 4 септември 2023 г. - 22 декември 2023 г., сочат данни от справката на МРРБ.

Съоръжението бе пуснато за движение в началото на март 2024 г. след приключването на дейностите по укрепването на активиралите се свлачища в района, напомнят от ведомството.

По обекта е работено през годините въз основа на технически проект при спазване на принципните постановки на изготвения идеен проект. В тази връзка строителната документация за подучастък №2 от км 366+720 до км 369+000, включително обслужващ тунелен път при южния портал на тунел "Железница" и площадка за хеликоптери не включва работен проект, посочват от МРРБ. Съгласно договора изпълнените строително-монтажни дейности са разплащани на база на сертификат за изпълнени строително-монтажни работи (СМР).

* Източник: БТА