0

П о искане на Европейската прокуратура в София в понеделник се провеждат претърсвания в шест фирми и четири частни имоти, свързани със строителството на тунел "Железница" на магистрала "Струма" - най-дългият пътен тунел в България, който наскоро бе открит за движение. Събират доказателства по съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, се казва в официално съобщение на ведомството. 

САМО ЗА СЕДМИЦА: 560 нарушения в новия тунел "Железница"

Строителството на тунела се ръководи от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), която сключи договор с консорциум от три фирми за осъществяването на проекта, съфинансиран по оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" ( 2014-2020 г.). Изпълнителят получи близо 185 млн. лева (около 95,6 млн. евро), 85 на сто чрез фондовете на ЕС, се допълва в съобщението.

РАЗГЕЛЕ: Тръгват първите коли през най-дългия тунел

След сигнал, получен от Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС), Европейската прокуратура в София е започнала проверка, която е разкрила, че едно от дружествата от консорциума е заподозряно в няколко престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари. Твърди се, че разследваното дружество е извършило за много кратко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лева (5,6 милиона евро) към верига от "кухи" фирми и това е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета.

Тези компании и лица се появяват и в друго неприключило разследване на Европейската прокуратура по инфраструктурни проекти в железопътния сектор, се пояснява в съобщението. Уточнява се, че в понеделник обиските са били извършени от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и ДАНС.

*Източник: БТА