0

Г ЕРБ поискаха и оставката на главния секретар на МВР заради убийството на граничаря Петър Бъчваров. Преди ден от партията настояха президентът да смени вътрешния министър Иван Демерджиев. Причината е несправянето с охраната на границата. Това съобщи в кулоарите на парламента зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. Той напомни, че правителството е служебно и само Румен Радев е този, който може да освободи вътрешния министър.

"Ние вече поискахме оставката на вътрешния министър, настояваме и за оставката на главния секретар на МВР, чиято работа всъщност е свързана с оперативното ръководство по охраната на границата. Очевидно е, че професионалното ръководство и политическото ръководство не са си свършили работата", заяви Даниел Митов по повод убийството на граничния полицай край Елхово след решението на парламента по случая да бъде изслушан служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Той коментира и думите на Явор Божанков, че ГЕРБ са виновни за инцидента с граничния полицай.

"Допреди година и половина нямаше такива проблеми. Откакто дойдоха служебните кабинети на Радев, и откакто зауправлява така наречената "промяна", започнаха пробивите по границата", контстатира Митов.

По думите му липсва координация между българското правителство и правителствата на Турция и Гърция по контрола на миграционните потоци.

"За съжаление, наблюдаваме един пик в трафика на наркотици. Не знам дали си даваме сметка доколко е увеличен този трафик. Служебният кабинет всъщност не си е свършил работата и по тази тема. Голям проблем започва да става охраната по границата и в крайна сметка, в случая не можем да направим нищо друго освен да поискаме оставката на служебния вътрешен министър и на главния секретар на МВР. Така се отговаря при подобен тип криза", категоричен беше Митов.

Според ГЕРБ ремонтът на оградата на границата изобщо не е работа на МВР, има други органи, които трябва да се занимават с това.

От формацията насочиха критиките за случващото се по границата и спрямо бившия вътрешен министър от кабинета на четворната коалиция - Бойко Рашков.

"Трябваше да се вземат мерки. Бойко Рашков се занимаваше с всичко друго, но не и с това, което е пряка негова отговорност", посочи Митов. "В случая ставаме свидетели на проблем, породен от близо две години бездействие и непрофесионална работа в МВР, и фокусиране върху проблеми, които изобщо не са приоритет на българското общество", категоричен бе зам.-председателят на ГЕРБ.

"В такава ситуация се намира в момента държавата, затова и има нужда от редовно правителство. Стига вече сме си играли на детинщини, на взаимни обвинения. Необходимо е да се състави редовен кабинет, който да има някакво мнозинство зад гърба си в парламента и да се управлява сериозно държавата", отбеляза народният представител от ГЕРБ-СДС. Попитан дали ще има кабинет с мандат на ГЕРБ, Митов посочи, че това не зависи само от неговата партия."Избирателите са отредили такава пропорция на парламента. В общи линии това може да стане ясно след разговори".

От ДПС, "Продължаваме промяната" и "Възраждане" обаче не искат оставката на вътрешния министър, защото смятат, че един човек, който е от месеци на поста, не е отговорен за ситуацията на границата.

"Политическият коментар от моя гледна точка е следният: един служебен кабинет е постоянно в оставка от указа на президента за назначаване - те все са си в оставка", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. "Народните представители, които призовават за оставки на служебните министри, идеята ми е - да ги призовем да съставят редовен кабинет", добави той.

"Трябва да чуем аргументите на колегите от ГЕРБ, по които искат оставката на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Ние помним и едни други министри, които, като политически лица се месиха в професионалната дейност на полицията, и я превръщаха в партийна милиция. Може би затова остава впечатлението, че вътрешният министър се занимава с професионалната дейност на полицията - то не е точно така", коментира Карадайъ.

"Министърът на вътрешните работи, ако е излязъл извън компетенциите си, както и друг правеше същото, може би трябва да се разгледа каква е вината му. Обратното обаче - министърът не е полицай", напомни Карадайъ.

"Не смесвайте сегашния с предишния министър, на когото явно детската му мечта е била да бъде милиционер, и видяхме какво направи с милиционерските си разбирания и нагласи. Министърът има точни и ясни функции според закона. Деянието е тежко криминално деяние, затова престъпниците трябва да си носят отговорността, но министърът каква вина има в конкретния случай - не съм запознат. Колегите от ГЕРБ ако знаят, сигурно ще си мотивират искането", коментира още той.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков напомни, че Демерджиев е на поста едва от няколко месеца. "Трябва да се опитваме да решаваме истинските въпроси, а не да се фокусираме върху един човек, в случая г-н Демерджиев, който е на поста от няколко месеца".

По думите му, трябва да се види как може да се укрепи оградата.

"Увеличавайки бройката на хората, увеличавайки техниката, с която те боравят и фокусирайки върху това, как да се подобри една калпаво направена ограда, са истинските решения. Всичко друго е политическо говорене, което според нас в момента не е полезно", коментира съпредседателят на ПП.

Костадин Костадинов заяви, че "Възраждане" не иска оставката на служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, защото тя няма да промени нещата. Според него отговорност трябва да се търси от тези, които са причина "стоборът" на българо-турската граница да бъде построен. Костадинов обясни, че от съоръжението там няма никакъв ефект, освен да спира дивите животни. Според лидера на "Възраждане" трябва цялата армия да бъде изпратена на границата и да им е позволено да стрелят "на месо", както правят и в Турция. Според Костадинов няма ефект и стена да се вдигне по границата, ако няма кой да я охранява.