0

7-годишното дете, което беше блъснато от сноубордист на ски писта в Банско, е в стабилно състояние и няма опасност за живота му. Това заявиха по време на брифинг от „Пирогов". „Нощта е минала спокойно. Снощи като беше докарано детето, разговарях с майката. То е от румънски произход и е с фрактури на различни части от тялото. Не се налага оперативна интервенция за момента", допълниха от лечебното заведение. 

Първоначално детето беше прието в разложката болница с редица фрактури и тежки травми на вътрешните органи. След това бе транспортирано в "Пирогов".

Георги Ботев от Планинската спасителна служба е първият притекъл се на помощ. Той е върнал детето към живот, тъй като си е било глътнато езика. 

„Бях дежурен на билото на връх „Тодорка”. Получих съобщение по радиостанцията, че има инцидент с дете, което е в тежко състояние и не диша. Веднага тръгнах към мястото и заварих струпани хора около него. Обадих се да изпратят лекарски екип и започнах действия по възстановяване на жизнените му показатели. Освободих дихателните му пътища и то започна да диша. По най-бързия начин го транспортирахме към линейката”, разказа Ботев. 

Детето си беше гъгнало езика. Хората ми разказаха, че са се опитали да го обдишват, да правят някакви реанимационни действия докато дойда. Не се е получило, защото детето беше със запушени въздухоносни пътища. След моята намеса, то започна да диша", разказва още Георги Ботев.

Такива инциденти се случват почти всеки ден - стига се до сблъсъци, но обикновено са по-леки, казва Георги Ботев. Не съм присъствал на инцидента. По-късно разбрах, че другият скиор е по-голямо момиче, което също беше травмирано и притеснено. Беше спряло малко по-надолу. Обадиха ни се и след това помогнахме и на него, разказва още спасителят от Банско.

Според Георги Ботев в такава ситуация е важно да се действа бързо, защото ако човек не диша повече от три минути се получават тежки мозъчни увреждания.

Момичето, блъснало детето на пистата, е в шок.