0

П оредното убийство на пешеходна пътека в София е довело до вълна от искания за „легнали полицаи“, установи проверка на „Телеграф“.

Молби за изкуствени неравности по пътя, които да убиват скоростта, заливат от няколко дни общините в цялата страна. Последно това искане бе отправено вчера в много от градовете по време на националния протест срещу убийците на пътя, които са на свобода. В Шумен настояват възвишения на асфалта да има както край всички училища, така и край административните сгради. В коментар по темата кметът на столичния район „Триадица“ Трайчо Трайков сподели, че такива искания има за улиците „Каравелов“, „Евлоги Георгиев“, „Левски“ и на още много други места. „Не знам дали това е най-доброто решение. Но знам, че всяко наше предложение - било за камери, неравности, различни цветове или нещо друго, отлежава с години или въобще не се случва“, каза Трайчо Трайков.

Протакане

От две години например той настоява писмено и устно за осветление, изкуствени неравности или шумяща боя на пешеходната пътека на бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Хан Крум“, но никой не реагира на исканията. За да избягат от дългата разправия с бюрокрацията, в редица софийски квартали са взели инициативата в свои ръце и издигат неравности от бетон или купуват такива, без обаче да са взели разрешение от съответната община. Ограничителите на скоростта се продават свободно – 30 лв. без ДДС струва неравност с размери 50х50 сантиметра. Има обаче и недоволни от такива инициативи, които сигнализират Инспектората на Столична община.

Контра

Ако при проверка се установи, че „легналият полицай“ е незаконен, той се премахва, а онези, които са го поставили, подлежат на наказание. Масово обаче санкции не се налагат, тъй като дори при свидетелски показания от недоволни съседи не може да се установи кой, кога и защо е монтирал ограничителите на скоростта.

При незаконен „легнал полицай“ трудно могат да се предявят и щети. „Смених амортесьори и пружини, след като се ударих в ограничител на скоростта, вдигнат по-високо от нормалното в неосветен участък, но ми отхвърлиха жалбата от общината, защото решението за легналия полицай не е било съгласувано с тях“, жалва се потърпевш.