0

Д есислава Атанасова и Борислав Белазелков встъпиха в длъжност като конституционни съдии въпреки отказа на президента да присъства на церемонията. По-рано Румен Радев заяви в изявление, че полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно.

Решението на държавния глава обаче бе прието за процедурно, а не за протоколно от членовете на Конституционния съд и така церемонията стартира без него, но в присъствието на председателя на Народното събрание Росен Желязков, председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова и председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Пред сградата на Конституционния съд се бяха събрали привърженици на новите конституциони съдии, но дойде и объркана дама, която се вълнуваше къде е протеста. 

ИНТРИГАТА СЕ ЗАПЛИТА: Президентът с опит да бламира Атанасова и Белазелков

Полагането на клетва от новите конституционни съди обаче бе съпроводено и от друг скандал. Панаир пред сградата на Конституционния съд направи лидерът на “Боец” Георги Георгиев, след като не беше допуснат на официалната церемония.

Той настояваше да присъства като представител на неправителствена организация.” Научих, че има забрана да присъстваме”, каза Георгиев пред “Телеграф”. 

“Исках да задам въпроси на г-н Белазелков и Десислава Атанасова, разясни лидерът на “Боец”.

Telegraph.bg

"Щях да попитам Белазелков как се заклева като конституционен съдия, след като има противоконституционно решение за избора му. Десислава Атанасова щях да попитам колко конституционни решения е прочела в живота си. Така както питат лекарите колко учебници по медицина са прочели”, уточни той. 

Telegraph.bg