0

П резидентът Румен Радев няма да присъства на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, съобщиха от "Дондуков" 2.

Двама депутати влизат в Конституционния съд

Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно, се казва в позицията на президента.

"Държавният глава не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите", допълват от пресцентъра на президента.

Предстои да видим дали церемонията по встъпване в длъжност на Десислава Атанасова и Борис Белазелков ще се случи в отсъствието на президента. 

Според чл.6 ал.2 от Закона за Конституционния съд "Съдията полага клетва в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд“. 

През 2012 година президентът Плевнелиев бламира клетвата на Венета Марковска, напускайки официалната церемония. Тогава той мотивира действията си с досъдебно производство за две престъпления срещу Марковска. 

Във вторник президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за избора на новите членове и призова те да не полагат клетва. 

В мотивите си Радев припомня новоприетия член от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

БЕСНИ НА РАДЕВ: Депутатите с тежки обвинения, след като президентът сезира КС