0

И моти за поне 70 млн. лева са продадени по време на служебния кабинет. Това показват справки от всички министерства и от администрацията на кабинета в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Свиленски.

Информацията е за периода от 2 август 2022 до 6 юни 2023 г. Ведомствата са предоставили данни за такива сделки и с имоти, извършени не само от техните администрации, но от всички агенции, комисии, държавни предприятия и търговски дружества под техен контрол.

Стойност

Броят на сделките е над 200. Такива най-много са сключвани от областните управители -149 , a общата им стойност е близо 16 млн. лева. Така например областната администрация в Сливен е осъществила продажба на имот за около 3,5 млн. лева. Иначе най-скъпо пласираният имот е на стойност над 33 млн. лева. Продажбата е извършена от „Националната компания индустриални зони“, която е под шапката на икономическото министерство. В изпълнение на решение на Министерския съвет от лятото на 2022 г. те предават имот в Пловдив на фармацевтична компания.

Българската банка за развитие, която е под шапката на Министерството на иновациите, се е освободила от вила, овощна градина, апартамент и други и за това е получила близо 5 млн. лева. Вилата е в село Долна баня, близо до голф клуб. Овощната градина е в село Церово, а апартаментът е в Пампорово. Последният е близо 62 квадрата и е продаден за близо 69 000 лева. Освободили са се и от складова база в София на столичния булевард „Европа“ за стойност над 2 млн. лева. Военното министерство е провело 7 търга, но е сключило договори само за 4 от имотите. Всички са продадени на една и съща фирма, а тя е платила за тях около 413 000 лева. Става дума за бивши казарми и складове.

Земеделското ведомство е извършило 18 сделки за земи, чието предназначение е било променено. Общата стойност е 4,5 млн. лева. Търговските дружества, които са под шапката на министерството, са продали имоти за над 470 000 лева.

Сграда

Здравното министерство не е извършвало търгове за имоти, но е дало данни за такива, направени от лечебни заведения. Три болници са продали 4 имота. Така МБАЛ "Шумен" се е освободила от своя профилакториум във Върбица за сумата от 122 502 лева. Детската специализирана белодробна болница „Царица Йоанна“ в Трявна се е разделила с два свои имота - бившо училище и бивша вила на управителя. Цената за първото е била 176 500 лева. Вилата е купена от физическо лице за 172 500 лева. Частна фирма е купила за над 2,155 млн. лева четириетажна сграда от болницата в Русе. Същата съдба очаква и санаториума в Сандански.