0

П риемането на България в Шенген без проверки по сухопътните граници ще се случи до края на годината, каза министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов. От днес България е в Шенген по въздух и вода.

Показахме и продължаваме да показваме на нелегалните мигранти, че не бива да тръгват по пътя към Европа през България, тъй като трудно ще преминат българо-турската граница, заяви Стоянов. 

Не бива да забравяме факта, че допреди няколко месеца България беше тотално блокирана за всякакви преговори за членство в Шенген, каза Стоянов.

"Не съм разговарял с бъдещия служебен министър-председател. Предполагам, че това евентуално може да се случи през следващите дни", коментира още Калин Стоянов. 

Ще водя разговори с много хора, отговори вчера кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев на въпрос дали би поканил министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов в служебния кабинет. Не знам обаче дали пък няма упрек, че и той е политическо лице, каза той и добави, че Калин Стоянов е експерт в областта, такива има и други. 

Стоянов обясни пред журналисти, че ще се отзове на покана за преговори, ако получи такава. Ако той прецени, аз съм готов да остана на поста, каза още министърът в оставка.

За пореден път да кажа, че аз получих покана да стана част от кабинета „Денков“ лично от Кирил Петков, който ми разясни, че аз ще бъда част от кабинета като експерт, заяви Калин Стоянов, цитиран от БТА. Нямам политически обвързаности, еднакво отдалечен съм от всички политически партии и най-вече от техните лидери, добави министърът.