0

11 зрелостници са хванати да преписват. Това обяви пред „Телеграф“ служебният министър на образованието проф. Галин Цоков.

ОТЛИЧНИЦИ: Матурата по БЕЛ с рекордно високи резултати! (ВИДЕО)

Той уточни, че всяка година има такива случаи, като по български език и литература са установени шестима преписвачи, а останалите пет са хванати по време на провеждането на останалите изпити. „Използват устройства, има и такива с часовници. Всичко е под видеонаблюдение и запис и обикновено се хващат“, каза той.

Тактика

Министърът коментира, че в зала има по двама квестори и когато зрелостник се държи неестествено или пипа ухото си, за да намести слушалка например, това е знак, че се случва нещо нередно. Той призова родителите да не се излагат и да не купуват устройства на децата си.


По отношение на новите програми проф. Цоков обясни, че екипът му остава в наследство визия за нова структура на учебните програми, които са ориентирани в посока развитие на компетентностните знания и умения. Според него това е дълъг процес на промяна и ще отнеме време.

Проф. Цоков обяви, че зрелостниците от випуск 2024 са с най-висок среден брой точки от въвеждането на задължителния държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература досега.

Точки

„58,48 точки е резултатът, който е с няколко десети по-добър от досегашния най-висок. Миналата година този брой точки беше с 8,4 по-малко – 50,14. По този начин средният успех тази година достигна до добър 4,32, а миналата година беше добър 3,93. Имаме сериозно нарастване както на средния брой точки, така и средния успех на изпита“, посочи проф. Цоков. Той изтъкна, че със 7% намалява броят на слабите оценки, с около 6% намаляват средните оценки, с около 5% намаляват добрите оценки, увеличават се много добрите оценки, а отличните с 6,5%. „По отношение на втория зрелостен изпит, който е на базата на отделните профилирани предмети, избрани от зрелостниците, средният брой точки е 67,18, което съответства на много добър 4.72. Миналата година този брой точки е 62,11 и тогава средният успех е бил добър 4,48“, посочи министърът и добави, че резултатът на учениците по биология скача с 10 т., а по математика с 15 точки. „Близо 13% са зрелостниците, които са получили отлична оценка по математика“, заяви проф. Цоков. По отношение на Националното външно оценяване в края на 4 клас той отбеляза че там също има по-високи резултати от миналата година. „Средният брой точки по БЕЛ е 72,6, което съответства на много добър 4,97, две точки повече от миналата година. По математика е 70,53, което е с над 5 т. повече от миналата година. 15 570 ученици имат отлична оценка и по двата предмета, което е с 50% повече от отличниците през предходната година“, отчете образователният министър.