0

О борудват армията и с нови автобуси. Това става ясно от обществена поръчка, публикувана от Министерството на отбраната през декември. Тя е на стойност малко над 27,68 млн. лева без ДДС. А срещу тях ще се закупят общо 111 автобуса с различна вместимост и брой места в тях - от 13 до 55. Именно затова и процедурата е разделена на четири отделни позиции.

Около 2 млн. лева се заделят за покупката на по-малките автобуси с до 22 места - общо 20 бройки. Близо 5,7 млн. лева ще отидат за тези с до 35 места. Армията има нужда от 31 такива. Около 8,7 млн. лева са предвидени за други 30 автобуса, които могат да поберат до 45 души. Цената на най-големите превозни средства – тези с до 55 места, е най-значителна. За тях са планирани малко над 11,2 млн. лева. Ще бъдат закупени 30 от тях.

Оферти

Срокът за подаване на оферти изтича едва през февруари. С избраната фирма ще се подпише рамково споразумение за 24 месеца. В рамките на тези 2 години ще се подпишат договори за всеки от видовете превозни средства. След полагането на подписи под различните контракти доставките трябва да се осъществи до 12 месеца. Бъдещите изпълнители ще трябва да дадат оферти както в лева, така и в евро и колко ще излезе митото, ако са внос. Ще има възможност и до 100% авансово плащане. Сред изискванията е автобусите да са нови, произведени поне 18 месеца по-рано, дизелови. Мощността им също варира според големината – от 90 до 200 kW, което означава, че под капака им ще ръмжат двигатели с между 122 и 271 коня. По-малките автобуси могат да бъдат и с автоматична скоростна кутия, но по-мощните само с механична.

Условия

В документацията е заложено, че в пътническия салон и двигателния отсек трябва да има LED осветление. Задължително превозните средства да имат и пожарогасителна система с детектори в салона, в двигателното пространство и багажното. Отделно от това да са налични и два ръчни пожарогасителя. Пак отговорност на доставчика е да ги снабдят с аптечка, триъгълник и аварийно чукче за прозорците. Доставчикът трябва да разполага и с поне 3 оторизирани сервиза в страната, като един от тях задължително да е в София. Сред условията е автобусите да са екокатегория Евро 6. Гаранцията трябва да е поне 3 г. или изминати 200 000 км. Цветът на свой ред трябва да зелен.

Термобельо за военните, анцузи за бежанците

Малко над 4,75 млн .лева без ДДС ще бъдат отделени за покупката на термобельо и фланелки за военните. Тази сума ще бъде достатъчна да се доставят за 21 978 комплекта термобельо за студено време, още около 21 900 комплекта за хладно време, 6000 спортни фланелки, други 8000 с дълъг ръкав. Тези за сухопътните войски ще са зелени, за въздушните сили тъмносини, а за ВМС – черни. Към тази бройка се прибавят и над 34 000 моряшки фланелки. След като властта отдели пари за обувки и джапанки за бежанците, сега други близо 109 000 лева ще отидат за тениски, блузи с дълъг ръкав, суитчъри, анцузи, къси панталони, зимни якета, както и бельо – боксерки и бикини. По 2270 бройки ще се вземат от тениските и анцузите. Суитчърите са само 1500, а зимните якета – 228. Всички те трябва да се доставят до общо 5 пункта – до Агенцията по бежанците и още други 4 регионални центъра.