0

К арнобат отново е изтровен, а Спешното отделение в града е пълно с обгазени, информира NOVA.

ОПАСНОСТ: Изтичат отровни газове от кабелен завод!

Регистрирано е ново изтичане на циановодород в Северната промишлена зона. Шестима души са се почувствали зле в понеделник вечерта и са потърсили помощ в спешното отделение. Състоянието им е добро и не се е наложило да бъдат приети в болница, каза шефът на РЗИ - Бургас д-р Георги Паздеров.

Той поясни, че хората не са били обгазени, а са вдишали от въпросния газ.

Кметът на Карнобат Георги Димитров каза, че е получил сигнал за обгазяването в понеделник към 22.20 ч. и във вторник сутринта в 6.30 ч. В този момент пробите за наличие на газ отчитали 0, допълни той.

Проверката в завода все още не е установила на какво се дължи изтичането на газ, каза областният управител на Бургас Пламен Янев.

Отровата

Циановодородът (водороден цианид, циановодородна киселина или синилна киселина) е неорганично химично съединение с химична формула HCN. Той е безцветен газ, докато циановодородната киселина е безцветна, силно летлива и лесно подвижна течност.

Двете съединения имат характерен слаб мирис на бадем.Циановодородната киселина кипи малко над стайна температура – при 25,6 °С. и е силна отрова.