0

24 са жертвите на домашно насилие през 2022 г. Статистиката е по медийни публикации, обясниха от Българския фонд за жените. „Това са загубени животи, които можеха да бъдат спасени, защото две години се точи приемането на промени в Закона за защита от домашно насилие, които са консултирани два пъти на обществено обсъждане, минала са два пъти през експертна група от всички министерства, от неправителствен сектор”, обясни Гергана Куцева от Български фонд за жените.

Промените предвиждат възможност сигнал за домашно насилие да бъде подаден дори и след месец.

„Защото в рамките на едномесечния настоящ срок жена, особено претърпяла драстична форма на насилие, няма как да реагира. Голяма част от причините за оттеглянето на тези молби са чисто психологически. Просто жените все още не са достатъчно силни и уверени, за да могат да се изправят срещу насилника си”, допълни Гергана Куцева.

Проблемът с домашното е насилие е сериозен в световен мащаб, но много от държавите в Европейския съюз работят по стандарти, които Европейската комисия и парламент гласуваха, за разлика от България, обясниха още от фонда за жените.