0

52% от пълнолетното население на Република България не е посещавало нито едно културно събитие през изминалата 2022 г. Това заяви за „Телеграф“ Янина Танева, позовавайки се на данни от проучване, проведено в рамките на проект "Лаборатория “Право на култура” на сдружение “Фабрика за идеи”, финансирано от Национален фонд "Култура" по програма “Подкрепа за възстановяване и развитие на частни културни организации”. „За малките населени места е много по-страшно, стигаме до 69-73%. В групите над 55 години до 90%.

Нещата отиват към средновековие, ако не се вземат спешни мерки за нови програми за достъп до култура на регионално и на национално ниво, като ваучери за култура“, коментира тя. Танева подчерта, че 52% засягат столицата, която е най-добре. „61% не са посетили никакъв концерт, изложба, музей, театър, а 72% библиотека.

Става дума за един отказ от участие в културния живот“, посочи основателят на „Фабрика за идеи“. Попитана дали са ясни причините за този отлив, тя каза, че това се дължи на липсата на транспорт, финансови възможности, а някои имат средства, но нямат време, защото това не им е приоритет. В същото време данните от изследването сочат, че най-много българи са посетили заведения с жива музика.