0

Д о две години и половина строежът на Националната педиатрична болница в Горна баня трябва да бъде изцяло завършен. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Освен сградата на терена ще има също хотел за родители, рехабилитационен център, който ще се възползва от наличието на минерален извор, търговска част и подземни паркинги.

„Ще се постараем наистина болницата да е от нивото на най-добрите европейски детски болници“, коментира д-р Меджидиев.

Той съобщи и че вече има одобрен подробен устройствен план. Също така стана ясно, че държавата ще се включи и в изграждането на детската болница в град Бургас.

Мрежа

„Това е изключително важно, защото по този начин създаваме мрежа за майчино и детско здравеопазване в страната. Така с бъдещата Национална детска болница в София, тази в Бургас и започналото изграждане на детския комплекс в болница „Св. Георги“ в Пловдив, затваряме целия цикъл“, каза Меджидиев.

От своя страна регионалният министър посочи, че единственият минус на парцела са били два частни имота, но вече са подписани предварителни договори със собствениците и казусът е разрешен. На следващ етап ще бъде показана и 3D визуализация на самата болница.

Клиники

Предвидени са 25 клинични структури, сред които новите са профилирано Детско спешно отделение, Клиника за палиативно лечение за деца, Научноизследователски център по педиатрия, Симулационен център за обучение на медици, както и Трансплантационен център за деца.

„Необходимо е провеждането на обучение на различни категории медицински персонал – лекари, медицински сестри, здравни асистенти и детегледачи за болничните структури“, каза и директорът на Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ д-р Благомир Здравков.