0

П ари за изографисване на църквата събраха в Балша с баници. Вкусотии с локум, тиква, ябълки и дори с коприва се състезаваха в събота. Посетителите на фестивала, който се организира за втора година, хапнаха баница и завъртяха хора. „Сами сме се захванали с ремонта на покрива и на дюшемето на храма, действаме като едно време. Сложихме и кутия за дарения на фестивала, парите ще ни са в помощ“, разказа за „Телеграф“ кметът на Балша Николай Нодков.

Приз

Майсторка от село Доброславци грабна голямата награда с класическа баница със сирене. „Участваха хора не само от Балша, но и от Мрамор, Доброславци и от други села. Поканихме всеки, който иска, да донесе“, допълни Нодков. Професионални готвачи определиха първите три места от общо 25 баници, участвали в надпреварата, а гостите на феста опитаха от всичките.

Веселба

Танцов състав от село Мрамор завъртя първото хоро, в което се включиха всички гости. „Фестивалът се провежда с подкрепата на столичния район Нови Искър, а се организира от местното кметство, читалището и пенсионерския клуб“, обясни районният кмет Даниела Райкова.