0

С ъдовият хирург д-р Антон Елкин от старозагорската МБАЛ „Тракия“ е бил първият оказал помощ на пострадалите при катастрофата на АМ "Тракия" в неделя, разкри сайтът divident.eu. Пред журналисти младият лекар споделил, че попаднал на местопроизшествието при завръщане със семейството си oт почивка на Черноморието.

По думите му заедно с него в първоначалния преглед на пострадалите се е включил и втори лекар, млад мъж, когото обаче той не познава.

Елкин не е видял самата катастрофа, но е пристигнал в първите минути, след като хората са започнали да излизат от преобърнатия автобус с помощта на пожарникарите. Той и колегата му създали бърза организация, за да прегледат пострадалите и преценят кой е по-тежко пострадал и трябва да бъде транспортиран с приоритет до болница и кои от пасажерите са с по-леки травми.

"Не съм извършил никакво геройство, всеки лекар на мое място би постъпил така", коментира д-р Елкин. Според него на мястото на катастрофата имало много други хора, които са помогнали повече. Според огнеборците от екипа именно д-р Елкин изиграл изключително важна роля, защото създал истинска организация в една много сложна ситуация на пътя.

Полицейският екскорт на реаномобилите с ранените при катастрофата деца Тракия.

 Полицейският екскорт на реаномобилите с ранените при катастрофата деца Тракия.
ОД на МВР –Стара Загора

Д-р Антон Елкин е специалист по обща и съдова хирургия. Завършил е Медицински Факултет на Тракийски Университет Стара Загора със степен Mагистър по медицина през 2003 година. Проведена специализация по обща хирургия 2004-2008 година и по Съдова хирургия. От 2011 година е републикански консултант по съдова хирургия.