0

П ожарът в планина Славянка на българо-гръцката граница, който лумна в Гърция преди повече от 10 дни, продължава да е активен. Той е високо по планинското било. Вчера на място бяха екипите на пожарната и Югозападното държавно предприятие, както и доброволци. Периметърът около предполагаемите минни полета е обезопасен.

Българската армия помага и днес в гасенето на големите пожари в страната

„Помагат ни от въздуха двата шведски самолета, които България поиска, два гръцки хеликоптера също обливат с вода огнищата в периметъра на пожара, които са на тяхна територия. Правим всичко необходимо, за да не допуснем разрастване на огъня, а с летателните машини дано успеем да потушим пламъците“, каза за „Телеграф“ Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство - Катунци.

ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ: Шведски самолети гасят пожара в Славянка! (ВИДЕО)

Техника 

Дни наред пожарникари, горски и военни правят просеки със специализирана техника, за да ограничат разпространението на огъня, който обхвана около 60-70 дка площ на наша територия. Целта е пламъците да не слизат надолу по склоновете. Има места, където пожарът е навлязъл на 200 метра след граничната бразда с южната ни съседка. Няма опасност за най-близките населени места - селата Голешово и Петрово, които са далече - на около 9 км от огнищата. 

Успех 

В същото време само за няколко часа стотици пожарникари, горски служители и доброволци с адекватни, бързи и професионални действия успяха да локализират пожара, който лумна в петък следобед в сухи треви и храсти в Кресненското дефиле. Огънят тръгна от района между жп спирка „Пейо Яворов“ и първия тунел в посока Благоевград. Засегната бе и близката гора, но огнеборците не позволиха разрастването на огъня. "Успяхме много бързо да призовем и да осигурим участието на доброволци, което бе от съществено значение. Огромно благодаря на всички, които с усилията си спряха навреме огнената стихия, която можеше да навлезе дълбоко в гората и положението да стане бедствено", каза кметът на община Кресна - Николай Георгиев.

Няма засегнати жилищни постройки, имоти на граждани и пострадали хора.

В четвъртък кметът Николай Георгиев също събра доброволци, които да помогнат за овладяването на пожара над село Сенокос в община Симитли, който не е потушен и се разпространява към Пирин планина. Огънят в Струмяни също е локализиран и бедственото положение е отменено.