0

Ж ълт код за краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици е обявен в четири области в страната - Перник, София-област, Благоевград, Кюстендил. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Денят ще бъде предимно слънчев, но над Западна България въздушната маса ще е неустойчива. Около и след обяд там ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има валежи, гръмотевични бури и градушки, а температурите ще се понижат.

Ще има локални значителни извалявания. В сутрешните часове над източните райони ще има мъгла или ниска облачност. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток.

Горещо време с максимални температури между 31° и 36°, малко по-ниски в западните райони и по Черноморието, в София 27°-28°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове ще има мъгла или ниска облачност. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток.

Максималните температури ще бъдат между 25° и 29°. Температурата на морската вода е 24°-26°, по най-северното крайбрежие (около Шабла) по-ниска - около 16°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево, но около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност.

На много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури.

По-интензивни ще са явленията в масивите от Западна България. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 22°, на 2000 метра - около 15°.