0

Б лизки на убит на пешеходна пътека младеж излизат на протест. Инцидентът стана на 2 септември в София. Докато пресичал улица „Гурко”, 15-годишният Филип е пометен от автомобил. Тогава кръвната проба на шофьора показа 2,1 промила алкохол.

Вчера Софийският градски съд реши, че шофьорът, макар че се е качил зад волана след 6 изпити бири, макар че е превишил скоростта с 50 километра в час над допустимото, за момента няма нужда да стои в ареста, а може да изчака правосъдието вкъщи.

ТЕМИДА ГО ПОГАЛИ: Пуснаха от ареста пияния, убил Филип в центъра на София

„Не сме запознати с определението, тъй като не сме страна по него. Страна са обвиняемият и прокуратурата. Следственото производство не е приключило, все още се води разследване. Целта на задържането под стража, не е наказание. То е на следващ етап. Целта е обвиняемият да не възпрепятства следствените действия, де не се скрие, да не извърши друго престъпление. Българската съдебна система не работи в полза на обществото и в полза на жертвите”, заяви пред NOVA бащата Красимир Арсов. „След 2 септември съм в потрес от това, което виждам. Всички ПТП-та с тежък край, винаги има една и съща системност и повторяемост – превишена скорост, употреба на алколох и наркотици, неспазване на предимство”, смята бащата.

„Това, че е с електронна гривна, значи, че не може да излиза от дома си. Но всеки може да го посещава и той спокойно може да въздейства”, заяви майката Николина Петкова.

„Член 36 от НК казва, че наказанието не е отмъщение, а да се възпитават членовете на обществото”, заяви Красимир Арсов.

Затова и в 18:00 часа в сряда близки на загинали на пътя ще излязат на протест.