0

С тана ясна причината за трагичния край на пилота и катастрофата с хеликоптера, който се разби край Гърмен.

РАЗВРЪЗКА: Откриха изчезналия хеликоптер!

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА С ПАДНАЛИЯ ХЕЛИКОПТЕР: Три са основните версии за инцидента

На пилота не са му достигнали 5 метра, за да оцелее.

Причината за катастрофата с хеликоптера е загубата на височина. Това заяви експертът Христо Христов след приключването на огледа  на мястото на инцидента, информира NOVA.

„Видяхме парчета от ламарина, раздробени на малки части. Обстановката, в която е станал срива е много стръмна - с 60 градуса наклон. Хеликоптерът е подходил, но страничната система за оросяване се е закачила във висок бор. В следствие на което хеликоптерът се е сринал с носа надолу", добави Христов. 

По думите му на пилота не са му достигнали 5 метра, за да оцелее. Гъстата мъгла в района по време на катастрофата също е допринесла за инцидента. 

"Най-вероятно причината е временна загуба на ориентир в много гъста мъгла. Не е набрал достатъчно височина за това лошо време. Търсел е начин да набере височина и да излезе над мъглата, ако беше успял поне с още 5 м. щеше да мине над дървото. Не можахме да го открием веднага заради гъстата растителност", каза още експертът. 

Машината се разбила на 1-2 км от Гърмен - в труднодостъпно дере. Хеликоптерът е бил нает от горското стопанство, за да пръска срещу вредители. Цяла нощ екипи на Югозападното държавно горско стопанство правиха просеки, за да може полицията да стигне до мястото на катастрофата.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата в Благоевград започва разследване на инцидента с хеликоптера. Процесулано-следствените действия продължават с разпити на свидетели.