0

О стават блокадата на АМ "Тракия", поставена от миньори и енергетици, в знак на протест срещу териториалните планове за въглищните региони.

След среща между представители на синдикалните организации в "Мини Марица изток" са били изяснени противоречията помежду им и общото становище до което са стигнали е, че енергетиците продължават протеста заедно с миньорите.

Основно искане остава изтегляне на териториалните планове от Европейската комисия, като е решено да се допитат до адвокат по европейско право, който да провери какви са възможностите за това.

ВЪПРЕКИ ДОГОВОРЕНОТО: Протестът и пътните блокади продължават (ВИДЕО)

Протестиращите очакват и на място да дойдат представители на правителството, за да преговарят с тях.

"Ако исканията ни не бъдат изпълнени, следват ефективни протестни действия. Искаме диалог. По всяка една от точките от споразумението се симулира, че има съгласие. Очакваме гласуването на пътна карта", заяви  Стоян Стоянов, КТ "Подкрепа" пред БНТ. Остава и блокадата на пътя към Прохода на Републиката, като исканията на протестиращите са същите.

ВЛАСТТА КЛЕКНА на енергетиците, но протестите продължават (ВИДЕО)

Тази сутрин към протестиращите се включиха и техни колеги, които до момента са били на АМ "Тракия".

Целта е да покажат, че са единни и са готови да отстояват исканията си до края. Сред тях бяха и участници в преговорите с правителството, които заявиха, че са били подменени исканията им. И са категорични, че териториалните планове трябва да се преразгледат. Дотогава протестите ще продължат.

"Няма разнобой между нас, продължаваме. Най-вероятно ще посрещнем Коледа на пътя, за Великден ще видим как ще са нещата. Нямаме алтернатива. Тук сме, докато този план не бъде върнат и доработен", подчерта Станимир Пенчев, "Мини Марица изток".