0

С обственикът на Росенец и сараите и бивш министър на информационните технологии, транспорта и съобщенията Данаил Папазов, излезе с обръщение към медиите по повод екскалацията около имотите му, ползвани от Ахмет Доган.

"Ахмед Доган, така и други свързани с него лица, нямат никакво правно основание да пребивават в имотите, собственост на „Делта Епсилон“ и „Хермес Солар“, заявява Папазов

"Апелирам към органите на реда да обезпечат сигурността както на имуществото на дружествата „Делта Епсилон“ и „Хермес Солар“, така и на мен и на моето семейство".

Писмото

Публикуваме писмото му без редакторска намеса:

„Във връзка със създаденото напрежение от определени лица пред имота, собственост на „Делта Епсилон“ в гр. София, кв. Бояна, както и предвид разпространяването от тях на спекулации пред обществеността и медиите, че в същия се намират партийна документация и лични вещи на Ахмед Доган, заявявам следното: Нека лицата, които твърдят подобно обстоятелство, да предоставят на компетентните органи пълен списък с тези документи и вещи и ако действително такива бъдат установени на територията на имота, ще окажа пълно съдействие същите да бъдат предоставени на тези органи, за да бъде гарантирана тяхната неприкосновеност.

Същевременно, изразявам загриженост и притеснение от така създалата се ситуация, както и от възможността да бъде повредено имущество на дружествата, на които съм собственик и представляващ. Но отново посочвам, че както Ахмед Доган, така и други свързани с него лица, нямат никакво правно основание да пребивават в имотите, собственост на „Делта Епсилон“ и „Хермес Солар“ в гр. София, кв. Бояна и в парк „Росенец“, обл. Бургас. Апелирам към органите на реда да обезпечат сигурността както на имуществото на тези дружества, така и на мен и на моето семейство”.

При сараите

В района на имота в „Бояна” има засилено полицейско присъствие. Представители на ДПС и поддръжници се събраха там в събота сутрин, но не бяха допуснати по-близо. 

Самите симпатизанти направиха поход до хотел „Берлин”, сграда, която в миналото се свързваше с името на Делян Пеевски. Там те протестираха, като заявиха, че според тях държавата се управлява не от МС, а от хотела. Казаха още, че след като държавата не работи, те ще победят Пеевски чрез урните, информира NOVA.

„Какво охраняват, след като има договор, който представихме вчера на полицията. Нашето предложение вчера беше да влязат представители с полиция и да направят оглед. Беше сина на Ахмед Доган – Демир Доган, присъстваше там, да се види документацията. В случая става въпрос за погазване на нормални законови рамки”, заяви Джевдет Чакъров.

„Ние искаме да се разположим отвън, в свободното пространство, което е публична собственост. Проблемът е, че не знаем какво се случва вътре. Излизат по медиите снимки на двама души, които ми изглеждат притеснителни. Излизат информации, че в сградата се случват някакви работи. Има голяма неяснота”, заяви Илхан Кючюк. „Къде е решението на българския съд в техния случай, кой документ им дава право да влязат?”, попита Кючюк. „Това ще бъде поход на демокрацията. Събираме се и каквато е волята на членовете ни, това ще бъде”, каза още Кючюк.

„Българските институции не отговарят, те казват: „Ние работим под инструктаж. Ние имаме нареждане да не ви пуснем”. На какво основание ограничават достъпа до горе не знам”, заяви още Кючюк.

Той е категоричен, че не се опитват да ескалират напрежението

"Росенец"

И в Росенец се събраха привърженици на почетния председател на ДПС. Те казват, че са там, за да окажат мълчалива подкрепа на Доган.

Според информация на Димитър Николов, който е депутат от ямболския регион, МВР е отказало охрана на Ахмед Доган. След като е получена заплаха за сигурността на почетния председател на ДПС, Джевдет Чакъров подава сигнал в полицията, както е по закон, събира се комисия от МВР, ДАНС и НСО. Назначава се охрана на лидера на ДПС, докато тече проверка. От МВР казаха, че тази проверка е приключила и не са потвърдени фактите и обстоятелствата в нея. Същата комисия трябва да вземе решение дали тази охрана ще продължи, или ще бъде отказана.