0

С 25% е увеличено насилието над учителите и с 35 % - над децата, каза за БТА Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители към Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ). Такева участва в кръгла маса „С отговорност към здравето на българските деца“, организирана от Българския Червен кръст. По думите ѝ това изследване е извършено преди две години от социологическа агенция, поръчано от Министерството на образованието и науката, но данните не се представят официално.

Насилието над учителите се извършва от страна на родители и други субекти, които искат да имат превес в училище, както и от страна на ученици. Насилието над децата и учениците се извършва от страна на родителите, допълни Такева. Това е много сложен и труден за преодоляване процес, защото след като детето няма подкрепа и грижа, чувства липсата на семейството, значи то има някаква вътрешна борба и увреждания в начина на мислене и на поведение, добави тя.

Според Такева данни от изследването PISA, освен всичко друго, показват, че 28% от българските деца проявяват тревожност, 24 % живеят с чувството, че нямат подкрепа от родителите, а 51 % от българските ученици живеят с един родител. По думите ѝ всичко това се натрупва като негатив в поведението на децата и в тяхното отношение към света и затова проявяват насилие, задоволяват тревожността си чрез посягане към наркотици, алкохол или чрез други негативни прояви, а след това стават обект на МВР.

Децата трябва да са в училище, да са обгрижвани от родителите, каза още Такева. Трябва да се сложи ред в цялата държава, да има правила, да се спазват законовите разпоредби, да се сложи ред в грижата за децата от страна на семейството, да се заздрави семейството, да има социална обстановка и социални правила, които да служат за пример на младото поколение. Младите подражават на силните на деня и няма какво да се сърдим, може би времето е такова, но всяка държава трябва да стъпи върху традицията и след това да гради новите неща, каза още Такева.

В дискусията участваха представители на различни министерства и други институции, УНИЦЕФ и др.