0

О тбелязваме Световния ден без тютюнев дим. Оказва се, че България е сред първенците в отрицателната класация на процент пушещи деца в Европа.

ВНИМАНИЕ: Електронни цигари като играчки пълзят в мрежата!

Пушенето е една от най-съществените причини за преждевременната смърт в ЕС, отговорна за близо 700 хиляди смъртни случая всяка година. За България тази цифра е около 20 хиляди. От данните става ясно, че при всички възрастови групи по-голям процент от пушачите имат и поне един родител също пушач.

От данни на ООН за периода 2021-2022 г. става ясно, че 18% от 11-годишните български деца пушат традиционни цигари. При 13-годишните, България е безусловно на първо място в Европа – пушачи са 11% от момичетата и 13% от момчетата.

NOVA

При 15-годишните, пушат 41% от момичетата и 39% от момчетата. Това означава, почти всяко второ дете на тази възраст. Подобни са резултатите и по отношение на употребата на електронни цигари и канабис,  като при всяко следващо изследване, ръстът на тези резултати се увеличава.

NOVA

Сандрина Янева е горд непушач. Преди няколко месеца, когато навършила 18 години решила да опита за първи път, защото се почувствала предизвикана от приятели. Но казва, че не би продължила. „Моите родители не пушат и цялото ми семейство ми дава такъв пример. По-голямата част от моите приятели на моите години пушат, дали ще са цигари, вейпове или друг вид устройства, не мога да кажа точна бройка, възможно е даже да са повече от 2/3”, разказва Сандрина.

За разлика от повечето си 18-годишни връстници, Леонардо Ленци никога не е пушил.  „Не съм пробвал цигара, вейп, наргиле или всичките им производни заради инат, личен инат. Не трябва да борим самата тенденция, тя ще се променя, ще се адаптира все повече в обществото ни, трябва просто да борим мисълта в младите хора”, казва Леонардо, който е председател на Софийския ученически съвет.

Проучвания твърдят, че 50% от пушачите умират средно с 14 години по-рано. „Темата на днешния ден, тъй като СЗО дава фокус на този световен ден е тютюневата индустрия и тактиките, които тя използва, специално за деца. Вие виждате, че новите продукти са с вкус на бонбони, с красиви опаковки, някои от тях имат анимационни герои на тях, целта е наистина нашите деца”, коментира Нела Вампорова, член на СЗО в България.

По случай Световния ден без тютюнев дим от Столичната Регионална здравна инспекция организираха специална кампания - срещу една цигара подаряват една ябълка.

*Източник: NOVA