0

К ризисният щаб в Царево на спешна среща взе важни решения за района след потопа. Те са публикувани на страницата на общината във Facebook:

"РЕШЕНИЯ НА КРИЗИСЕН ЩАБ ЦАРЕВО
В община Царево се проведе Общински кризисен щаб, оглавяван от кмета на общината и неговия екип с директора на ОДМВР Бургас, директора на РДПБЗН-Бургас и представители на РСПБЗН гр. Царево, Гранична полиция, РУ Полиция, Жандармерия.
Щабът реши:

1. Спира се движението на автомобили от полицейски пункт Караагач в посока община Царево;

2. Спира се движението по пътя с. Синеморец - гр. Ахтопол;

3. Спира се движението на автомобили в гр. Царево и в населените места.

4. Изключенията важат само за специализирани автомобили.

Протича евакуация на к-г Арапя, с. Лозенец и к-г Нестинарка.
Призоваваме всички жители и гости да не напускат домовете си, а при необходимост да заемат места по високите части на сградите.
Щабът ще заседава денонощно до приключване на бедствието."

Има непотвърдена информация за трима изчезнали, съобщава за NOVA кметът Лапчев.

Малко по-късно през деня, за "Телеграф" потвърдиха тази информация от полицията, като уточниха, че сред изчезналите общо трима души, са и Председателят на Районния съд в Царево Мария Москова и дъщеря й.

Жената е карала автомобил, опитвала се е да се евакуира от квартал "Василико", когато се е скъсал мост. Автомобилът й "Нисан Джук" е сред издирваните. Предполага се, че с него е пътувала съдийката.

Всички, които са имали нужда да бъдат евакуирани, са евакуирани. 60 души са в кметство Лозенец, а останалите са в Царево. Имат подслон, вода и храна. Няма бедстващи хора, увери той.

Има два язовира, които преливат, но чрез хидропомпи ще бъде намалено нивото на водоемите, за да се намали и натиска на язовирните стени, каза още кметът на Царево. 

КОШМАР НА ПЛАЖА: Наводнението в Лозенец отнесе каравани и коли в морето! (ВИДЕО)

БЕДСТВИЕ НА МОРЕТО! Евакуират със сирени хората в Царево (ВИДЕО)

Междувременно, Електроразпределение Юг е започнало по отстраняване на възникналите аварии по електроразпределителната мрежа в района от проливните дъждове.

Към 14:00 ч. на 5.09.2023 г. частично без захранване са централната част на Царево, както и района на къмпинг „Нестинарка“.

Скъсан от бурята въздушен електропровод оставил без захранване селата Кости, Бродилово, както и Ахтопол, Варвара и Резово.  

Работата на екипите е възпрепятствана от невъзможния достъп на места и затворени пътища.  

Електроразпределение Юг е в контакт с институциите с цел координация на възстановителните действия. Екипите на дружеството продължават работа до възстановяване на захранването, уточняват от дружеството.

Циклонът потопил Царево
Царево Царево Царево
16

Стана ясно, че тежките последици от наводнението по нашето Черноморие са всъщност вследствие от агресивния циклон "Даниел", който потопи и северна Гърция под вода.

Циклонът предизвика проливни дъждове и бури, градушка, висока честота на мълнии и силни ветрове в Егейско море. Днес влиянието му продължава, като засегна и България.

В град Волос много улици са наводнени. Пожарникари спасяват пътници от отнесени от порой леки коли. Много пътища са наводнени в района на град Лариса, съобщават от пътна полиция. Градушка удари района на област Илия. Големи са наводненията на остров Скиатос. Мълния запали гора на остров Родос.

В извънредно съобщение днес властите съобщават,че циклонът обхваща всички острови в Егейско море. Предупреждават хората да пътуват само при крайна необходимост, информира БНР.

Туристите масово напуснаха, защото времето не дава възможност за плаж.