0

С ъс затоплянето на времето започнаха първите пожари на селскостопанска продукция в Пловдивско. От общо 26 отработени от огнеборците сигнали през последните 24 часа, два са за горящи житни блокове и 13 за пламнали сухи треви.

Това съобщи  говорителят на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Пловдив (РДПБЗН) Таня Костадинова. Първият сигнал във вчерашния ден е за горящ житен блок край Раковски, получен в 16:55 часа.

В 23:22 часа е получен друг сигнал отново за пламнали селскостопански култури в близост до село Скутаре, община "Марица". Унищожени са 250 дка житни култури. Благодарение на намесата на седем екипа огнеборци от пловдивската дирекция са спасени 500 дка. Причините и за двата пожара се изясняват.

Сигналите за горящи сухи треви са били от общините Стамболийски, Раковски и Карлово. От пожарната напомнят, че с повишаването на температурите се увеличава и рискът от възникване и бързо разпространение на пожар.

Те призовават хората да бъдат отговорни и бдителни, тъй като жътвата на житните култури вече започна. Най-често причина за пожари по време на жътва са техническа неизправност на земеделската техника и запалване на суха трева и растителни отпадъци в близост до житни масиви.

Независимо от мерките, които се предприемат за предотвратяване на пожари, основният фактор за успешното прибиране на посевите е отговорното отношение на всички граждани.

Поради тази причина от пожарната напомнят на кметовете на населени места, председателите на земеделски кооперации, ръководителите на предприятия, ловци, туристи, пастири, горски работници и всички други граждани, развиващи дейност или пребиваващи сред природата, да бъдат бдителни и да спазват противопожарните правила.

Изгарянето на стърнища, слама и суха трева по слогове, крайпътни ивици и други площи категорично се забранява.