0

Т естването на системата за известяване на опасност BG-Alert е преминало успешно, обясни съветникът на вътрешния министър Николай Николов. По думите му, 98% от хората са получили съобщението, но то не е достигнало до всички защото е трябвало специална настройка за теста. При реална опасност настройки не са необходими.

"Тестовата проверка беше успешна, 98% от всички клетки на мобилните оператори бяха задействани. Дадена ни е възможност като граждани дали ще участваме в този тест или не. Съобщението не е пратено по онзи канал, който се използва в случай на реална опасност", обясни Николов в "Денят започва".

За да участват хората в подобен тест трябва да направят специални настройки на телефона си, обясни още експерта.

НЕ СТАНА РАБОТАТА: BG-Alert не сработи при всички!

"Не случайно, десетина дни по-рано започнахме да казваме, че това е тест на системата, не е тест на гражданите и техните реакции", каза още Николов.

Той обясни, че при първоначалното пускане на системата преди няколко месеца съобщение са получили всички, защото тогава е използван именно каналът за известяване при опасност. Случаят от вчера не е такъв.

"Ако има реална опасност не е необходимо да правите настройки на телефона, за да получите съобщение", увери Николов.

Съветникът на министъра обясни още, че повторен тест винаги е възможен, но след като бъде направен подробен анализ на проведения вчера тест.