0

В предстоящите местни избори на 29 октомври не е предвидено машинно гласуване. Това заяви пред БНР Росица Матева, говорител на ЦИК.

"В Изборния кодекс не беше предвидено да се гласува на местни избори с машинно гласуване, когато то беше въведено като начин на гласуване. Сега ще трябва да се ползват тези машини, но този софтуер - с него не е предвидено такова гласуване, трябва да бъде надграден", заяви Матева.

Тя напомни, че според Изборния кодекс са задължени да има създадено звено "машинно гласуване" към ЦИК. "Още миналата година се опитахме да попълним състава на това звено, но тогава не се появиха кандидати", посочи тя.

 

Според нея възможна причина за това е предвиденото ниско заплащане. Такива специалисти в частния сектор получават доста по-високо заплащане, отбеляза Матева.

"Ще се обяви конкурс, но сме наясно, че дори да се появят кандидати, те няма да могат да участват в работата за тези избори за общински съветници и кметове".

Матева изказа мнение, че поне 14 дни трябва да има между двата тура на изборите, за да може вторият тур да се подготви спокойно.