0

Б лизки, приятели и колеги се простиха с актрисата Емилия Ованесян, която загина при пожар в дома си в края на миналата седмица.

СТРАШНА ТРАГЕДИЯ: Актриса изгоря в дома си!

Последно „сбогом“ с актрисата Емилия Ованесян

Поклонението се състоя във фоайето на Родопския драматичен театър в Смолян. Актьорите от театъра, целият състав на Фолклорен ансамбъл „Родопа”, местната власт, общественици и жители на града си взеха последно сбогом с носителката на „Аскеер”. 

На поклонението присъства и министърът на културата Кръстю Кръстев.

"Смолян трябва да се гордее, че един такъв човек, такъв творец обрече живота си на града", каза министърът на културата. Той дълги години бе директор на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ и не скри, че актрисата е била значителна част от живота му като човек и творец.

„С нея започнахме преди 27 години тук. Колко много хубави неща са минали през главата ми. Тя имаше много възможности. Това е достойно за уважение, хората трябва да го знаят“, добави  Кръстев.

Кметът на Смолян Николай Мелемов ще внесе предложение в Общинския съвет зала в сградата на театъра да носи името на Ованесян, информира NOVA.

„Това е най-малкото, което може да се направи за нея. Тя заслужава почитта на цялата смолянска общественост и на всички хора, които обичат театъра и културата. Трябва да почитаме, да уважаваме хората, които са дали живота си на Смолян и културата“, посочи кметът на Смолян.  

Благодарение на нея театърът в Смолян има честта да се гордее, че негов актьор е получил „Аскеер”. Тя грабна отличието за ролята си в „Чайка” по А.П. Чехов. 

Актьорът Васил Читанов заяви, че почти всичко, което знае за театъра, го знае от нея. Изключително ми е мъчно за супер нелепата й смърт, която изненада всички. Не само Смолян, но според мен цяла България загуби една невероятна личност, защото Емилия беше една от малкото истински личности, които познавах, тя беше прекрасен човек. Според мен трябва да е траурен ден за цяла България, добави той.

Това е жената, за която в пълна сила важи фразата "сцената е моят дом, тук умирам мълчешком".

Целият й живот е на тази сцена, един човек за който наистина театърът беше въздух, вода, живот, каза актьорът Андриан Петров.