0

Д а няма безсрочни лични карти за хората, навършили 58 години. Това предлагат депутати от ГЕРБ-СДС. Вносители на промените са двама бивши вътрешни министри и настоящи депутати - Христо Терзийски и Младен Маринов, както и колегата им Маноил Манов, който е председател на вътрешната комисия в парламента. Лична карта на български граждани от 14- до 18-годишна възраст ще продължи да се издава със срок на валидност 4 години, а на навършилите 18-годишна възраст - със срок 10 години. На тези, които са навършили 70, може да им се издаде лична карта със срок на валидност 30 години, но само ако изрично го поискат, предвижда законопроектът. Но в същото време вносителите уточняват, че тези, които са пожелали картите им да са с валидност 30 години, след изтичането на 10 години е "възможно да имат затруднения при преминаване на границата".

ОТРЯЗАХА КЕША: Плащаме само с карта за нови документи

Мотиви

Мотивите за промените са, че това се прави в съответствие с регламент на Европейския парламент от 20 юни 2019 г. за повече сигурност на документите. Предложението за премахването на безсрочните карти на възрастните обаче разбуни социалните мрежи и предизвика множество възмутени коментари от хора, които подозират, че се прокарват лобистки промени. Изразяват се притеснения, че тази поправка ще удари тежкоподвижни и болни хора, както и такива, които живеят в отдалечени места и нямат собствен превоз. Така тези хора ще трябва да се разкарват за нови документи минимум два пъти - когато подават искане за подмяна и когато ги вземат.

ДОРИ ПРИ СМЯНА НА АДРЕС: Запазваме си книжката, но при условие

Със законопроекта се предлага още една атакувана промяна - получаването на лична карта при заявена от гражданите експресна услуга в рамките на до 8 работни часа да се осъществява само на територията на София в определени структури на МВР (Столична дирекция на вътрешните работи, Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи - София или в дирекция „Български документи за самоличност”). Това според тримата вносители е съобразено с централизирания подход на персонализация на лични карти на български граждани.

Отпечатъци

Те предлагат още при временна физическа невъзможност за снемане на биометрични данни пръстови отпечатъци да се издава лична карта със срок на валидност 12 месеца.

От „Продължаваме промяната-Демократична България“ пък предлагат в МВР да няма централна база данни на пръстовите отпечатъци, които гражданите дават при издаване на лични документи. Вносители на промените са 12 народни представители от ПП-ДБ, които се аргументират, че може да се получи изтичане на базата данни, както това се е случило през 2019 г. във Великобритания с отпечатъците на над 1 млн. души. И ако при изтичане на пароли те може да бъдат сменени, то това не се отнася за пръстовите отпечатъци.

Междувременно парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред одобри на първо четене промените в Закона за българските лични документи. С проекта се предвиждат ограничения за ползването на служебни паспорти. С част от приетите сега текстове областните управители вече няма да имат право на дипломатически паспорт, но ще имат служебен такъв. Предложението на ГЕРБ-СДС за отпадане на безсрочните лични карти ще се обсъжда следващата седмица.