0

4-годишното дете от Благоевград, което беше прието в "Пирогов" с тежки изгаряния, е паднало само в огъня. Това показват първоначалните данни от разследването, съобщиха от прокуратурата.
Инцидентът е станал на ул. „Липа“ в Благоевград, където има новоизграждаща се пристройка към сграда – къща. Именно там пострадалото момченце А.С. заедно с брат си – 7-годишният К.С., запалили огън, като използвали запалка и намиращите се наоколо отпадъци.

Малолетният А.С. се спънал и паднал в огъня по гръб. Брат му се изплашил и извикал майка им, която по това време се намирала в къщата.

Пострадалото дете е закарано в МБАЛ – Благоевград. При прегледа е установено, че то е с около 40-50 % изгаряния по тялото, което наложило спешното му настаняване в детско реанимационно отделение в столичната болница „Пирогов“.

Понастоящем състоянието на 4-годишното момченце е тежко. Получените при инцидента изгаряния създават опасност за живота на детето.

Действията по разследването продължават и към този момент. Установена е стопена пластмасова бутилка със специфична миризма на запалителна течност, намерени са и изгорелите дрехи на детето, уточняват от прокуратурата.

Незабавно е уведомен орган за закрила на детето на местно ниво.

Проверява се и версията за оставянето на малолетното дете без надзор и достатъчно грижа от страна на родителя, което е създало опасност за неговия живот.

По-рано днес бащата на момченцето съобщи, че ще му бъде направена операция. Според него вероятно децата са си играли с пластмасови бутилки и найлон, които са запалили.

Първоначално се появи информация, че той е полял детето с бензин и го е запалил, а по-късно и свидетелска версия, че по време на игра децата й запалили огън, залели братчето си с бензин и го бутнали в огъня.