0

Ш офьор в Европейския съюз ще се става още на 17 години, като през първата година от придобиването на книжка водачът ще трябва да бъде винаги придружен.

Това реши Съветът на Европейския съюз във формат транспортни министри, като одобри предложението на Европейската комисия.

ВАЖНО! Връщат личната ни карта, като сложим подпис в списъка

Тепърва предстои прецизиране за това на какви изисквания трябва да отговаря придружителят в тези случаи, които ще се отнасят само за любителската категория Б – леки автомобили. 

Условия

Съветът одобри и налагането на по-строги условия за начинаещи шофьори през минимум първите 2 години от придобиването на правоспособност.

ОТРЯЗАХА КЕША: Плащаме само с карта за нови документи

Държавите членки могат да увеличават този срок по своя преценка, както и могат да включват различни правила, като по-високи глоби през периода, отнемане на книжката при по-малко нарушения и други.

Регистри

Министрите одобриха и предложението на комисията да се създаде единна електронна шофьорска книжка за целия ЕС.

Целта е да има единен регистър на свидетелствата за правоуправление, до който достъп да имат всички национални власти.

Така при проверка на пътя в една държава местният полицай би имал достъп до точки и предишни нарушения на водач от която и да било друга държава членка. 

Психо

Въвеждат се по-ясни описания на проверката на физическата и психическата годност за шофиране преди издаването и подновяването на книжка, както и задължение водачите да известяват властите, ако в даден момент здравословното им състояние се влоши в посока, която влошава и шофьорските им способности.

ПАК НАДХИТРИХА СИСТЕМАТА: Хванаха цаката на джипиеса за книжка, устройствата трябваше да намалят корупцията

България е подкрепила предложенията на Европейската комисия, съобщиха от транспортното министерство. За да стане факт, пакетът от законодателни промени предстои да бъде гласуван и от Европейския парламент.