0

Б ългарски доброволци участваха в спасяването на американския учен Марк Дики, който се бори със смъртта в пещерата Морджа в Турция близо десет дни. Спелеологът получи кръвоизлив в стомаха и престоя повече от седмица на 1040 м под земята, а всички световни медии отразяваха критичната ситуация. Първи до него достигнали четирима български доброволци, които свалили банки с кръв.

Следващата им задача била да започнат разширяване на тунела на -700 метра и на -500 метра. „Общо 17 доброволци от България работиха в Морджа заедно с колегите им от европейската асоциация на пещерняците. Първи на мястото пристигнаха ръководителят на групата Иво Колчаков, Тодор Иванов, Николай Петров и Димитър Христов. Дарител осигури да пътуват със самолет“, разказа пред „Телеграф“ Анри Хаздай, член на УС на Национално сдружение „Пещерно спасяване”. Днес сутринта четиримата кацнаха в България. „Много са ентусиазирани, превъзбудени от успешната задача, но в същото време искат и да се наспят“, допълни Анри.

Телефон

Пещерняците се събрали буквално за няколко часа, след като се разбрало, че в Турция имат нужда от помощ за спасителната акция. Веднага се отзовали пожарникарят и парамедик Иво Колчаков, двамата програмисти Николай Петров и Димитър Христов, както и строителят Тодор Иванов. На полета с тях трябвало да се качи още един от доброволците, но заради катастрофа на АМ „Тракия“ закъснял с 30 минути и изпуснал самолета. Останалите българи пътували с коли и бусове. Сред първите им задачи била и да изградят телефонна линия от -500 м до пострадалия, който бил на повече от километър дълбоко в пещерата. Въпреки усилията на спасителите американският учен се влошил и се налагало да му свалят още банки с кръв, а после с носилка бавно да го вдигат към повърхността на пещерата.

Сами

„Ние сме абсолютно изоставени от държавата. Въпреки че сме организация с история от почти 50 години, си купуваме всичко сами и с помощта на дарители. Единствени сме в България, които можем да извадим хора от пещери или пропасти. Този случай с Марк го показа“, допълни Анри Х