0

В Бургас откриха първата в света Олимпиада по изкуствен интелект, съобщава Министерството на образованието и науката, цитирано то NOVA.

„След двете олимпиади по информатика и тази по лингвистика, това е поредната международна олимпиада, която България създава“, каза министърът на образованието Галин Цоков в приветствието си.

По думите му страната ни дава началото на международна надпревара в сфера, която ще е ключова в развитието на човечеството през следващите десетилетия. Той поздрави организаторите и журито, които стоят в основата, за да стане това реалност, както и домакините от Община Бургас. На откриването присъстваше и кметът на Бургас Димитър Николов.

Олимпиадата е създадена от българи и се превръща в една от най-големите новоучредени олимпиади, свързани с изкуствен интелект и STEM науките. 

“Днес поставяме основата за ежегодни срещи на някои от най-будните умове в тази сфера в различни точки на света и се надявам тази обмяна на знания да допринесе и за развитието на света”, допълни Цоков. Той пожела на участниците медали, но и “много хубави преживявания и нови приятелства”. 

МОН