0

Н а прага на новата учебна година Сдружение „Ангели на пътя” организира митинг-шествие под надслов „Стоп на пътните убийства! Да пазим децата - бъдещето на България”. Инициативата е на родителите на Филип, който беше убит на пешеходна пътека дни преди да влезе в класната стая миналия септември. Той е един от десетките младежи, които през последните години станаха жертва на опасно шофиране по пътищата, предава БГНЕС.

Шествието, което уважи и вътрешният министър Атанас Илков, започна непосредствено под прозорците на властта и стигна до улица "Гурко" на пешеходната пътека, на която само преди година 14-годишният Филип Арсов загуби живота си. "Не искаме да има повече такива родители като нас. Не искаме дечица да не се прибират повече вкъщи. Не искаме деца, които повече да не прекрачват прага от училището. Най-вече трябва да има адекватни наказания, неизбежност на наказанията, за да могат водачи като този специално -  да знаят, че когато извършат такова нарушение, съответно престъпление, ще получат адекватна присъда", заяви Николина Петкова, майка на Филип Арсов.

"В България нямаме повече деца за убиване, защото ние без това изчезваме. Властта е категоричен съучастник на пътните престъпници. Миналата година бяхме на същото място на първи септември, когато се откри парламентарният сезон. Депутатите, както обикновено не пожелаха да си развалят настроението с тази тема, влязоха отзад. Тогава Петя Иванова, председателката на Сдружението, каза, че ако това отношение продължи и на политици, и на общество, е въпрос на време кога ще е следващото убито дете. На другия ден вечерта убиха Филип на няколкостотин метра оттук", припомни участничка в митинга.