0

П ремиерът на Грузия Иракли Гарибашвили и държавният глава Саломе Зурабишвили промениха специално програмите си, за да се видят с шефа на Народното събрание Росен Желязков и водената от него делегация.

Отчетът от визитата в Тбилиси е, че е достигнато най-високо ниво в двустранните отношения. Знамето на България се развя пред парламента на Грузия, която се нуждае от подкрепата ни за членството си в Европейския съюз, след като миналата година получи за изпълнение от Европейската комисия 12 препоръки. Желязков напомни, че и ние сме били в ситуация да очакваме да бъдем присъединени към ЕС. И увери, че Грузия може да разчита на подкрепата ни по пътя към ЕС.

Саломе Зурабишвили изобщо не планираше да се вижда с делегацията ни, но в последния момент програмата й се промени. Така Желязков проведе среща на четири очи с нея, на която са обсъждали европейското бъдеще на страната.

В същото време управляващата партия се готви да инициира процедура по импийчмънт срещу Зурабишвили заради посещенията й в ЕС в края на август,  направени против волята на кабинета. Всички в Грузия са наясно, че процедурата няма особено големи шансове, защото „Грузинска мечта“ има обикновено мнозинство в парламента. Това означава, че ще трябва да привлече гласове от опозицията.

Зурабишвили бе избрана за държавен глава през 2018 г. с подкрепата на „Грузинска мечта“. По-късно пътищата й с партията се разделиха. Сега „Грузинска мечта“ смята, че има нарушение на конституцията, защото правителството осъществява външната политика на страната, а президентът има само представителни функции.  „Грузинска мечта“ смята, че президентът действа заедно с „радикалната опозиция“, която лобира против предоставянето на Грузия на статут на кандидат за ЕС.