0

З ърнопроизводителите обявиха безсрочен протест късно в понеделник. Това стана, след като при последния разговор с правителството исканията им не бяха удовлетворени. Те са най-многобройната браншова организация в Българската аграрна камара с председател Светлана Боянова, която води преговори с премиера Николай Денков в последните седмици. Протестите започват в 10 часа, съобщиха от НАЗ в цялата страна.

ФЕРМЕРСКИЯТ ПРОТЕСТ: Палежи пред Министерство на земеделието и храните (СНИМКИ)

В понеделник преди обяд бившият зам.-министър на земеделието и шеф на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) запали сено пред агроведомството и поиска оставката на министър Кирил Вътев. Той го обвини, че не е убедил правителството за отделяне на средства за фермерите заради войната в Украйна. Върбанов посочи, че е категорично против закон за браншовите организации, за какъвто настояват от НАЗ. 

Денков за земеделското недоволство: Няма никакво основание за тези протести

Методика

Зърнопроизводителите посочиха, че предложението на държавата към тях е незадоволително и неприемливо. НАЗ настоява да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, за да възпрат масови фалити, както и ясни гаранции за законодателни промени, поети от лидерите на парламентарните групи, които от своя страна ще гарантират устойчивост на сектора.

„Незабавно да се приеме закон, в който да има срок от 30 дни за заплащане на млякото на животновъдите. В момента преработвателите са просрочили над 15 млн. лв. към фермерите. „Това пък поиска Симеон Караколев, шеф на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), по време на пресконференцията, която дадоха членовете на Българската аграрна камара в БТА вчера. Според Караколев сега държавата дава субсидии на животновъдите, но всъщност кредитира мандрите.

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ПРОТЕСТА: Денков обеща да подпомогне само губещите зърнопроизводители

Точки

Точките, на които ще бъдат блокирани възлови пътища в цялата страна от 10:00 до 12:00, могат да се видят на публикуваната карта по-долу. Земеделските производители ще бъдат на улицата, като времето на протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети исканията им.

ДОЙДЕ ИМ ДО ГУША: И БГ фермерите излизат на протести (СНИМКА)