0

Р азделителната линия между управляващите и президента е позицията на България по отношение на войната в Украйна. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пред БНТ.

"Ние например не вярваме в мир, основан на това една държава да завзема териториите на друга и да си стои там. Извън тази тема аз виждам, че акад. Денков протяга ръка институционално, не иска да има конфронтация. Така и така външната политика се движи от Министерския съвет, но би било добре двете институции да работят заедно, а не в конфронтация".

Петков посочи, че въпреки трудностите в управлението, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са отстъпили от принципите си и заедно са постигнали няколко основополагащи успеха.

"Например закона за разследването на главния прокурор. Това беше една реформа, за която ние мечтаехме да се случи. Заедно с това, мечтата ни да влезем в Шенген и еврозоната е основна задача, не просто защото са добри заглавия, а защото очакваме българският бизнес да стане по-конкурентен, виждаме по-голяма интеграция", каза той.

Попитан как протичат преговорите с Бойко Борисов, който бе арестуван по време на неговото управление, Кирил Петков обясни, че става чрез слагане на принципите напред:

"Например говоренето кой закон да бъде следващ по ПВУ, как да успеем да направим най-добрия антикорупционен закон. Това, което не искахме да случи, е да влизаме в шести избори. Да, наистина са страсти, да не е лесно и за двете страни, но до този момент успяваме да постигнем ключови неща, за които сме мечтали"

Петков е доволен, че правителството действа в синхрон. Посочи, че бюджетът за 2023 г. не отстъпва от социалните политики, но същевременно отговаря на критериите за еврозоната. Следващата цел е да се направи закон, който да води до реално противодействие на корупцията.

"В законите не слагаме имената напред, а начин и система за подбор, който да бъде максимално прозрачен и да гарантира конкуренцията. Има една конкуренция, която трябва да работи заедно и да даде възможност дебатите да доведат по-добър резултат".

Посещението на украинския президент у нас е вдъхнало допълнителен ентусиазъм на управляващите, каза Кирил Петков. "Зеленски е символ на една борба за своя народ, за своята свобода, за територията на собствената си държава срещу един много по-силен враг и той успява. Убеден съм, че сме от правилната страна на историята".