0

П о отношение на общите заплахи от терористична дейност в България няма повишен риск и нивото остава най-ниско - трето ниво, което означава, че трябва да се внимава. Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след заседанието на Националния контратерористичен център, свикан заради нападението на  „Хамас“ над Израел. 

СЛЕД БРУТАЛНАТА АТАКА: Израел е вече във война!

"Ситуацията в Израел се променя много бързо. Има сериозна опасност от развитие на конфликта и неговото ескалиране, тъй като има такива индикации. Това може да доведе до повишаване на бежанските потоци, до рискове, свързани с доставката на суровини, оттам и техните цени", каза Денков. Има по-общи рискове на глобално ниво, но ще говорим за тях в следващите дни, коментира още премиерът.

Още тази вечер ще излети втори полет към Тел Авив, заяви Денков. Той ще излети след 30 минути, обясни Георги Гвоздейков - министър на транспорта.

"Получихме разрешение от израелските власти, полетът ще излети в 19,30 часа. Има записани 68 човека", обясни той. Според него ще се направи всичко възможно да се качат всички желаещи.

Контратерористичният център ще работи всеки ден, ако се наложи и по два пъти на ден, всичко ще бъде мобилизирано, тъй като много бързо се променя ситуацията, каза още премиерът. Според него ежечасно трябва да се следи ситуацията. 

Международните летища ще са под засилено внимание, обясни Денков. По думите му ще има развитие през следващите дни. 

В знак на подкрепа и солидарност с израелския народ сградата на Народното събрание на пл. “Народно събрание” 2 беше осветена с цветовете на националния флаг на Държавата Израел. Председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" проф.д-р Александър Оскар благодари на "българския парламент, правителство и всички приятели на Израел и еврейската общност в България, които не останаха безучастни с трагедията на израелския народ".